30 oktober 2018

De jaarlijkse griepprik

De jaarlijkse griepprik beschermt oudere en kwetsbare doelgroepen tegen de ernstige gevolgen van griep en verkleint de kans op het krijgen van de griep. De prik is met name bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en andere groepen met bepaalde medische aandoeningen. Voor deze groep mensen is de griepprik dan ook gratis.

 

Jaarlijks ontvangen zij een uitnodiging van de huisart. Een uitnodiging, geen oproep, want een griepprik halen is niet verplicht. Iedereen mag zelf kiezen of hij/zij de griepprik gaat halen.

 

Hoe werkt de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt de griep. Krijgt u de prik, dan reageert uw lichaam door afweerstommen aan te maken tegen het betreffende griepvirus. De kans dat u daadwerkelijk griep krijgt wordt zo aanzienlijk kleiner. Krijgt u toch de griep, dan wordt u minder ernstig ziek dan wanneer u de prik niet gehad zou hebben.

 

De griep is minder heftig

De kans op ernstige complicaties is kleiner

Heeft u al een aandoening? Dan is de kans kleiner dat die ernstiger wordt door de griep.

 

Het is het meest effectief om de griepprik te halen tussen half oktober en half november. U ontvangt dan ook de uitnodiging van de huisarts. Wacht niet te lang met het halen van de prik, bijvoorbeeld tot wanneer de griep in uw omgeving de kop opsteekt. Het duurt namelijk ongeveer twee weken voordat de griepprik u voldoende beschermt. Daarvoor biedt de prik nog niet de maximale bescherming. De griepprik biedt ongeveer 6 maanden bescherming.

 

Kosten griepprik

Voor de eerder genoemde doelgroepen is de griepprik gratis, dit wordt betaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hoort u niet bij deze groepen, maar zou u wel een griepprik willen? Dan kunt u die alsnog krijgen. U betaalt hem dan wel zelf.

Zelfstandig wonen voor ouderen

Als mensen gezond oud worden, kunnen zij langer en met relatief weinig zorg

  • Lees hier meer
  • Nieuwe website

    Welkom op de nieuwe website van Praktijk Heerle! Na maanden van samenwerken met

  • Lees hier meer